Een maagverkleining wat is dat nou eigenlijk?
Allereerst: een maagverkleining wordt niet alleen maar gebruikt om mensen met ernstige zwaarlijvigheid te laten afvallen. Een maagverkleining kan ook voorkomen bij mensen met maagkanker of een maagzweer. Roep dus niet te hard als mensen je vertellen dat ze een maagverkleining hebben gehad 😉

Een maagverkleining om bariatrische redenen zijn bedoelt om mensen met ernstige zwaarlijvigheid te helpen met afvallen. Juist, te helpen want je moet het nog altijd zelf doen. Het bekende knopje moet echt omgezet worden, wil het effect van de operatie ook op langere termijn succesvol blijven. Je kunt de maag opereren maar het hoofd niet.

Er zijn diverse soorten van maagverkleinende operaties. Als je hier meer over wilt weten, zoek dan eens via google welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Zelf heb ik in februari 2018 een mini Gastric Bypass ondergaan in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Begin 2017 liep ik mezelf in de weg en maakte als “gezonde dikkerd” een afspraak. Ik mocht op intake komen maar moest wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Het is echt niet zo dat dit soort operaties zomaar even gebeuren in Nederland. Ik kreeg uitleg, een screening en voorlichtingsbijeenkomsten. Dit alles was ik verplicht voor de operatie daadwerkelijk zou plaatsvinden.
Op 28-02-2018 was het zover. De dag dat ik Anita 2.0 zou worden. Wat was ik zenuwachtig! Maar ik was er klaar voor. Met 148,9KG werd ik de OK ingereden. Dr. Jutte stelde mij enorm op mijn gemak en zei: tot straks!

Toen ik wakker werd, dacht ik dat er een vrachtwagen over me heen was gereden.

Vandaag 28-08-2020 schrijf ik, zo’n 2,5 jaar later en 81,2 KG lichter, deze inleidende blog.
De komende tijd zal ik mijn ervaringen met jullie delen, wie ik ben, wat mijn ervaringen zijn om te leven met een maagverkleining, hoe je gezond en lekker kunt eten en deel ik af en toe recepten.

Graag tot snel!

Liefs,
Anita