Maagverkleining en lactose intolerantie

Door mijn maagverkleining ben ik lactose intolerant geworden. Maar wat houdt een lactose intolerantie eigenlijk in? En hoe ga je daarmee om als je zoveel sport? Voor welke producten kies je dan? En wat is mijn persoonlijke voorkeur?
Daarover in deze blog meer.

Wat is een lactose intolerantie?
Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd en zit bijna in alle zuivelproducten.
Normaal gesproken produceert de darmwand lactase enzymen om de lactose met een snel resultaat te verteren en te absorberen.
Bij een lactose intolerantie wordt de lactose niet of nauwelijks verteerd en produceert het lichaam te weinig van het lactase enzym. De lactose komt dan in de dikke darm terecht. Hierdoor ontstaan buikkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Met als gevolg gisting en diarree.

Maar hoe ontstaat een lactose intolerantie eigenlijk?
Een lactose intolerantie kan al ontstaan bij de geboorte. Een zuigeling maakt dan onvoldoende lactase enzym aan.
Daarnaast kan een lactose intolerantie ook ontstaan door een beschadiging aan de darmwand.
Bijv. door een darminfectie, darmoperatie of na bestraling van de darm. Hierdoor is de darmwand niet langer in staat om voldoende lactase enzymen aan te maken.
*Op het internet bestaan diverse sites en blogs die nog dieper uitleggen wat een lactose intolerantie is*

Bij mij is dit laatste dus het geval. Door de operatie kan ik de lactose (melksuikers) dus niet meer goed verdragen. Het enige bijzondere is dat ik bij vloeibare producten, vrijwel gelijk een dumping krijg. Deze dumping houdt in dat ik enorm moet overgeven. Geloof me, overgeven van zuivelproducten is echt verschrikkelijk.

Hoe combineer ik een lactose intolerantie met sport en gezonde voeding?
Door lactosevrije producten te kopen. Bijvoorbeeld de Lacto free yoghurt van Arla, of de Griekse yoghurt van Minus L. Mijn wekelijkse boodschappen doe ik altijd bij de Jumbo en ook deze krijgen steeds meer van hun eigen producten die “lekker vrij van lactose” zijn in de schappen.
Met deze producten kun je eindeloos variëren en ook zijn er diverse websites te vinden waar je echt heerlijke recepten kunt vinden die lactosevrij zijn.
Keerzijde van de lactose vrije producten is dat ze relatief duur zijn en kort houdbaar.
Gelukkig heb ik vooral last van de “vloeibare” producten met lactose. Als ik iets moet kauwen valt het meestal nog mee hoe ziek ik er van wordt. Zolang ik kleine hapjes neem en goed en rustig kauw tenminste. Bij vloeibaar heb ik het idee dat het te snel in de darm terecht komt en deze er niet tegen kan werken om te verteren en dat dit ook de reden is dat ik er van ga spugen.

Door het vele sporten heb ik enorme behoefte aan eiwitten, om die reden heb ik altijd Melkunie proteïne op voorraad. Deze zijn lactosevrij en zitten boordevol eiwitten. Deze combineer ik meestal met wat vers fruit en muesli.

Ook de Alpro High Proteïne drink gebruik ik vaak; combineren met Proteinflakes van bodyenfitshop, met een handjevol special flakes en fruit. Protein flakes zijn geroosterde sojavlokken boordevol eiwitten.
Ik wist niet zo goed wat ik me hierbij moest voorstellen maar ze zijn erg lekker. Beetje romige smaak. En je raakt er echt lang verzadigd van.

Maar ook lekker is lacto free yoghurt van Arla met een handjevol noten en muesli of de Griekse yoghurt van minus L met walnoten en honing.
Jumbo verkoopt ook lactosevrije roomkaas van minus L. Hier kun je bijv. ham rolletjes van maken. Een uitje snipperen, door de roomkaas mengen, beetje peper en door en deze verdeel je over plakjes ham. Heerlijk voor tussendoor en makkelijk mee te nemen.
De meeste klassieke gerechten kun je prima maken, als je de lactose houdende producten vervangt voor lactosevrije producten kun je echt eindeloos variëren en toch gezond blijven eten.

Er zijn ook zgn. kerutabs te koop. Deze kerutabs zorgen voor lactase enzymen in de darmwand en hierdoor verteert de lactose. Ik neem deze standaard mee naar een verjaardag of als we uit eten gaan. Op het moment zelf heb ik er dan niet tot nauwelijks last van om lactose te verteren. De volgende ochtend kan ik het meestal wel merken maar niet zo heftig als wanneer ik de pillen niet zou innemen.

Wat voor mij persoonlijk enorm belangrijk is voor en na de training het nuttigen van eiwit shakes. Deze gebruik ik voor groei- en herstel van spieren voor of na het sporten. Dit is een enorm lange zoektocht geweest, want niet alles smaakt even lekker 😉

Momenteel gebruik ik een aantal lactosevrije eiwit shakes om deze te vergelijken. Mijn conclusie zal ik dan ook met jullie delen in een andere blog.